Verse paling is helemaal Sonja Bakker-proof

 

© Brabants Dagblad, 2 augustus 2008

 

Auteur: door Mieke Pulles

 

HERPT - Een palingkwekerij, die kom je weinig tegen in de regio. René en Lucia Muskens uit Herpt lieten vijf jaar geleden hun melkveebedrijf voor wat het was en gooiden het over een andere boeg.

 

En dat werd dus paling. "We zijn destijds gestopt met de koeien omdat het niet meer te doen was met al die regels waar je mee te maken krijgt.'' Een periode van oriëntatie brak aan voor de familie, vertelt René. En zo kwamen ze uit bij de aquacultuur, omdat daar nog weinig eisen voor zijn. " Bovendien is het niet aan quotum onderhevig en redelijk rendabel.'' Een opkomende tak dus, in heel Nederland zijn maar 28 palingkwekerijen te vinden.

 

Binnen in de loods heeft René 22 bassins staan waar zijn palingen in krioelen, of beter gezegd: schieren en palingen. Daar zit namelijk verschil in: de schieren zijn mannelijk, die worden voornamelijk gebruikt voor filet. Ze groeien uit tot maximaal 200 gram. De echte palingen zijn vrouwtjes en worden over het algemeen groter. Die kunnen doorgroeien tot drie kilo en worden meestal vers verkocht. "Maar'', merkt René op, "de meeste consumenten weten dat verschil eigenlijk niet.''

 

Elk jaar in oktober is het tropentijd op de kwekerij, dan komen de pas gevangen jonge aaltjes in een bak binnen. De visjes die dan nog maar zo groot zijn als een speld, worden daar meteen behandeld tegen ziekten en parasieten. Dan komt het intensieve werk: het voeden van de piepkleine glibberige visjes. " Het zijn net baby'tjes'', lacht Lucia. "Je moet ze leren eten, de eerste dagen weten ze nog niet hoe dat moet. In het begin voeren we ze om de drie uur met kabeljauwkuit, omdat ze nog geen droog voedsel kunnen opnemen. Dan maak je lange dagen, van zeven tot elf. Het is maar goed dat het niet langer dan drie weken duurt.''

 

Na zes weken worden de vissen gesorteerd op grootte. Ze krijgen nog maar drie keer per dag te eten. "De rest van hun verblijf krijgen ze voeding op basis van vismeel en visolie'', vertelt René. "We hebben ook soja geprobeerd, maar daar trappen ze mooi niet in'', vult Lucia aan.

 

In de daaropvolgende weken groeien de aaltjes uit tot vier keer hun begingewicht. Ze mogen dan palingen genoemd worden. Voor René bestaat vanaf dat moment, naast het voeren van de palingen, het meeste werk uit het controleren van de maar liefst 22 zoetwaterbassins. Vele duizenden palingen zitten er in.

 

"Als ze eenmaal over zijn op droog voer van vismeel en visolie, hoeven ze alleen nog maar te groeien. Ik houd dan bij of de temperatuur van het water rond de 24 graden ligt en of het genoeg zuurstof bevat. En de bassins moeten schoon zijn, natuurlijk. De omstandigheden moeten optimaal zijn, dan groeien de palingen het best.''

Als de beestjes groot genoeg zijn, kunnen ze verkocht worden.

 

René levert onder andere aan rokerijen, restaurants, catering en particulieren. Toch zijn niet al zijn palingen later terug te vinden op een bord. "We zetten ook regelmatig paling terug in de natuur, om de wilde paling op peil te houden. Dit jaar hebben we al vier keer een groep uitgezet in Duitsland en België.'' De vissen worden teruggezet in zoet water waar ze zich het best thuis voelen. Maar palingen kunnen evenals zalm ook in zout water leven. Het zijn bijzondere dieren, die veel aandacht behoeven. Hoewel René elke dag van zeven tot zeven bezig is, heeft hij geen spijt dat hij deze weg is ingeslagen. "De zaken gaan vooralsnog goed en het blijft een uitdaging om goede paling te leveren.''

 

Vandaar dat in de winkel naast de kwekerij alleen op vrijdag en zaterdag verse paling te koop is. "We willen alleen de beste paling aanbieden'', vertelt Lucia, "En dat is geen paling van een week oud.'' Wel is er altijd palingfilet en gerookte paling op voorraad. Die maakt Lucia zelf. Ook zij ziet de toekomst van de kwekerij zonnig in. "Op het moment wint paling aan populariteit. Hij bevat natuurlijke vetten die goed zijn voor hart- en bloedvaten. Bovendien is het goed voor je cholesterol als je regelmatig vis eet. Paling is dus helemaal Sonja Bakker-proof!''

 

 

Muskens Palingkwekerij, Bernsestraat 9, 5256 ND Herpt (Gemeente Heusden), KvK 53479289, telefoon 06 - 53 63 99 97, info@muskenspalingkwekerij.nl